Vogelwerkgroep Ardea

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels. We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven,  zetten we nestkastprojecten op. We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand.

Meer info? Surf naar www.hobokensepolder.be/vwg-ardea of www.zuidrand.be

Zin om mee te doen?

Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be

Raadpleeg onze blog of  volg de Ardea-FB-pagina!


Winterkoning © Niels Schild

ARDEA is VIJF JAAR JONG!

Op 4 februari 2013 werd de vogelwerkgroep ARDEA officieel boven de doopvont gehouden. Dat betekent dat we nu vijf jaar jong zijn. De tijd vliegt ook voor een vogelwerkgroep snel voorbij, maar gelukkig genieten we samen met veel mensen van elk moment samen in de natuur. Tijdens de voorbije 5 jaar ontpopte ARDEA zich als een zeer actieve en gewaardeerde regionale werkgroep, werkend van Hoboken tot Hove maar ook wervend tot ver in Vlaanderen. Excursies, onderzoeken, cursussen, info-momenten, tellingen, beschermingsacties… (haast te veel om te tellen) werden georganiseerd, steeds met veel belangstelling en in een open en aangename sfeer. Ook werd een sub-werkgroep rond uilen en roofvogels opgericht (ARUW) en wordt binnenkort de digitale ARDEA-bib gelanceerd. Met het nieuwe activiteitenprogramma voor 2018 beogen we weer heel wat boeiende en leerrijke vogelstudiemomenten en vogelbeschermingsacties te kunnen delen met een ruim publiek. En voor we het weten zijn we binnenkort weer vijf jaar verder!

regiokaart-ardea

Werkingsgebied

Ons werkingsgebied is de Zuid-Antwerpse regio en beslaat ongeveer de werkingsgebieden van Natuurpunt afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen, plus een deeltje van Aartselaar.

Doelstellingen

ARDEA wil:

  • banner_waarnemingenop een actieve manier in/met de natuur bezig zijn en tevens bijdragen tot een betere kennis en bescherming van de vogels
  • overlegplatform bieden voor natuurstudie/vogelstudie
  • vrijwilligers aansturen en updaten
  • overzicht houden op de waarnemingen uit de regiobanner_waarnemingen 1
  • beheeradvies en actieve hulp bieden bij het natuurbeheer in de natuurgebieden

Voor wie?

Vuurgoudhaan © Guy Borremans

  • alle vogelliefhebbers van regio Antwerpen-Zuid, die natuurbescherming en -behoud hoog in het vaandel houden
  • zowel leden van Natuurpunt als niet-leden (maar aansluiten bij Natuurpunt wordt gestimuleerd)
  • actieve, geïnteresseerde leken-vogelliefhebbers, voor actieve, doorwinterde spotters,  tellers, inventarisatoren, vogelkijkers…
  • passief geïnteresseerde vogelliefhebbers. Iedereen is welkom!

Contact

e-mail: ardea@hobokensepolder.be

Joris Van Reusel: GSM 0486.83.62.34

(‘s avonds en in het weekend)


© Maarten Mortier

Ardea’s Roofvogel- en UilenWerkgroep (ARUW)

De werkgroep staat in voor onderzoek, -bescherming en nog veel meer. Er worden binnen het werkingsgebied verschillende uilenkasten geplaatst in geschikte gebieden. Vooraleer er een kast geplaatst wordt zijn er al verschillende keren mensen van de werkgroep op het terrein geweest om de geschiktheid te beoordelen, de kast moet gemaakt worden, voorbereidingswerken, ophangen en controleren. In het broedseizoen worden de kasten gecontroleerd en de aanwezige bewoners geringd door onze erkende ringer.

Jonge steenuiltjes

Jonge steenuiltjes © Niels Schild

Heb jij een uil in je buurt?  Valt deze plaats toevallig ook nog binnen het werkingsgebied van Ardea, laat ons dan zeker iets weten.

Of wil je ook een handje toesteken?

Laat het ons weten via: vraag@zuidrand.be